Arašidy v karamele
S chuťou a bez výčitiek
Často sa stretávame s tým, že chuť na sladké je sprevádzaná množstvom výčitiek. Nekonečné prednášky o tom, ako by sa sladké dezerty mali jesť striedmo alebo vôbec, sa nám zrejme ozývajú v ušiach zakaždým, keď sa rozhodneme siahnúť po svojom obľúbenom sladkom jedle.
Napriek tomu, že sladké jedlá sú obľúbené najmä pre svoju vynikajúcu a príťažlivú chuť, sú preslávené aj tým, že sú nezdravé. No čo konkrétne znamená slovo “nezdravé”? V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že jedlo by sme nemali kategorizovať na “dobré” či “zlé”. Exustuje iba jedlo, ktoré je možno viac nutričné a iné menej nutričné. Ale žiadne z nich nám neublíži, pokiaľ si ho vieme vychutnať s rozumom. Jesť dezert neznamená, že máte malú alebo žiadnu sebakontrolu. Znamená to len to, že máte dobrý pocit z toho, čo práve chcete a že máte na to, aby ste splnili tieto chute. Dnes si napíšeme o tom, ako si vychutnať sladké za každých okolností a bez akýchkoľvek obmedzení.
Arašidy sú strukoviny (ako strukoviny sú príbuzné napríklad fazuli, šošovici a sóji), ktoré majú pôvod v Južnej Amerike a existujú taktiež archeologické dôkazy, ktoré ukazujú, že už ľudia v Peru a Brazílii jedli arašidy pred takmer 3 500 rokmi. Inkovia, ako prví pestovali arašidovich ponúkali v rámci svojich náboženských obradov bohu slnka. Moderná história popularizácie arašidov sa však začala občianskou vojnou v 60. rokoch 19. storočia v Amerike. Následne obdobie v 90. rokoch 19. storočia predstavovalo začiatok komercializácie a popularizácie arašidového masla, ktoré sa postupne rozšírilo po celom svete, Európe a Ázii.
Čo sa týka konzumácie arašidov v 21. storočí, v USA sa napríklad zriedka konzumujú surové. Namiesto toho sa najčastejšie konzumujú pražené alebo v podobe arašidového masla. Hoci samotné arašidy patria k najobľúbenejším pochutinám, z času na čas je dobré ich ozvláštniť práve v podobe sladkého karamelu.
ZDRAVOTNÉ BENEFITY
Nutričné hodnoty v 100 g:
Energetická hodnota 2383kj/573 kcal
Bielkoviny 22 g
Sacharidy 30,5 g
z toho cukry 27 g
Tuky 39 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 6 g
Vlákniny 8,4 g
Soľ 0,03 g
- Arašidy sú vynikajúcim zdrojom biotínu
Biotín je technicky považovaný za súčasť komplexu vitamínov B, no v minulosti sa mu hovorilo aj vitamín H. Bez ohľadu na to, ako to nazývate, biotín je mimoriadne prospešná živina pre našu fyziologickú pohodu. Zúčastňuje sa na desiatkach enzymatických reakcií v tele, vrátane procesov, ktoré regulujú expresiu génov. Dostatok biotínu je navyše nevyhnutný pre tehotné ženy, pretože aj mierny nedostatok biotínu môže výrazne zvýšiť riziko vrodených chýb.
- Obsahujú aj meď
Meď je stopový minerál, ktorý je považovaný za základnú mikroživinu. Napriek tomu, že je meď všeobecne často prehliadaná, je potrebná pre niekoľko dôležitých fyziologických procesov. Neschopnosť získať dostatok medi býva spojená s mnohými zdravotnými problémami. Aj mierny nedostatok medi môže prispieť k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych chorôb, pričom konzumácia dostatočného množstva medi môže znížiť hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Meď tvorí rozhodujúcu časť enzýmov, ktoré riadia produkciu energie a nervovú aktivitu.Okrem toho, meď hrá úlohu v neurodegeneratívnych stavoch, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
- Zabezpečujú zdravie srdca
Výskum naznačuje, že arašidy sú pre zdravie srdca rovnako dobré ako iné orechy (vlašské orechy či mandle). Práve vzhľadom na vysoký obsah nenasýtených tukov je arašidom venovaná veľká pozornosť spojené so zdravým srdcom. Arašidy pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám znížením hladiny cholesterolu. Môžu tiež zabrániť tvorbe malých krvných zrazenín a znížiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.
- Skvelý zdroj rastlinných bielkovín
Arašidy sú vlastne strukoviny, a teda majú viac bielkovín ako ktorýkoľvek iný orech s hladinami porovnateľnými alebo dokonca v niektorých prípadoch vyššími ako majú typické strukoviny (fazuľa atď.). Arašidy obsahujú všetkých 20 aminokyselín v rôznych pomeroch a patria medzi najväčší zdroj bielkovín. Keďže bielkoviny v arašidoch sú rastlinného pôvodu, ponúkajú na rozdiel od živočíšnych bielkovín ďalšie zložky, ktoré majú pozitívne zdravotné výhody, ako napríklad vláknina a jedinečné bioaktívne zložky.
- Pomáhajú zachovávať kognitívne poznanie
Arašidy majú vysoké hladiny niacínu a sú dobrým zdrojom vitamínu E, dvoch živín, o ktorých je už dlho známe, že chránia pred Alzheimerovou chorobou a kognitívnym poklesom súvisiacim s vekom. Jedna štúdia u takmer 4 000 ľudí vo veku 65 rokov a viac ukázala, že niacín z potravy spomaľoval kognitívny pokles. Iná štúdia zdôraznila, že príjem vitamínu E môže oddialiť funkčný pokles u pacientov s Alzheimerovou chorobou.
- Arašidy pomáhajú predchádzať vzniku cukrovky 2. typu
Nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými bielkovinami, ako sú práve arašidy, výrazne znižuje riziko cukrovky 2. typu. Vo väčšine prípadoch to je až o 21%.
AKO ICH KONZUMOVAŤ?
Arašidy v karamele môžu byť konzumované samostatne alebo ich môžete pridať do chutných zeleninových a ovocných šalátov. Dokonca výborne ozvláštnia mäsové pokrmy. Sú tiež vhodné na zdobenie dezertov, koláčov či raw pochutín, môžete ich pridať do domácej granoly, posypať nimi svoju rannú ovsenú kašu či jogurt. V neposlednom rade sú vhodné ako praktický a rýchly snack na cesty, túry alebo prechádzky, a poslúžia tak ako spoľahlivý zdroj energie, ktorá vám vydrží až niekoľko hodín.
ZÁVER
Arašidy v karamele sú skvelou pochúťkou. Môžu byť konzumované samostatne alebo pridávame do zeleninových, ovocných šalátov dokonca aj do mäsových pokrmov. Sú tiež vhodné na zdobenie dezertov a koláčov. Pochutnajte si na skvelej kombinácií arašidov zaliatych karamelom bez výčitiek a s radosťou.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/
https://www.healthline.com/nutrition/foods/peanuts
https://www.verywellfit.com/peanuts-and-peanut-butter-are-good-for-your-diet-2506569
Comments
Leave your comment