Brusnice sušené celé
Čo ste možno o nich nevedeli?
Medzi zdravé desiaty a snacky na cesty, túry, prechádzky alebo len tak pri pozeraní filmu patria predovšetkým chrumkavé jadrá arašidov, mandlí, kešu, ako aj pražené lusky tekvicových semien a slnečnicových semien. Tie sú určite perfektnou pochúťkou, no to ste sa môžno ešte nazahryzli do jemne sladučkých, mäkkých sušených brusníc.
Určite ste sa stretli s hrozienkami, čo je pomerne obľúbená zložka indickej kuchyne, a poznáte aj ich početné zdravotné výhody. Vedeli ste však, že brusnice, okrem osviežujúcej chuti džemov, dezertov a koktailov, predstavujú rovnako výživnú odmenu ako hrozienka? Áno, sušené brusnice sú obdarené vitamínmi, minerálmi, vlákninou a antokyanínovými antioxidantmi, čím posilňujú zdravie srdca a pozoruhodne predchádzajú riziku rakoviny.
Brusnice, nesúce vedecký názov Vaccinium oxycoccos, sú pôvodom zo Severnej Ameriky a sú to nízke, plazivé kríky, ktoré dorastajú do výšky okolo 2 metov. Majú tenké, štíhle stonky s drobnými zelenými listami. Kvety sú tmavo ružovej farby a keď sa dorastajú, prinášajú tieto sladké plody. Ovocie, ktoré patrí do skupiny bobuľovín, je v surovom stave zelené a po dozretí sa sfarbuje do červena, s výraznou chuťou a sladkým náznakom. Hoci sú brusnice často prehliadané a nestretávame sa s nimi až tak často, ako vieme, bobule sú pre nás skvelé! Preto si poďme o nich napísať viac.
ZDRAVOTNÉ BENEFITY BRUSNÍC
Nutričné hodnoty v 100 g:
energetická hodnota 1411 kj / 338 kcal
tuky 0,37 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,05 g
sacharidy 83,5 g
z toho cukry 68,7 g
vláknina 4,3 g
bielkoviny 0 g
soli 0,01 g
Sušené brusnice sú veľmi bohaté na vitamín C, A, K a ponúkajú kľúčové spektrum vitamínov B na reguláciu metabolizmu a energetických potrieb buniek. Zo životne dôležitých stopových minerálnych látok obsahujú draslík, železo, vápnik, horčík, sodík, selén, zinok, mangán či meď. Nezaostávajú ani v obsahu omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Majú tiež nízky obsah kalórií, ktoré pomáhajú udržiavať telesnú hmotnosť. Navyše, dodávajú primerané množstvo vlákniny a bielkovín.
- Posilňujú imunitný systém
Ako sme spomenuli, konzumácia sušených brusníc poskytne dostatok vitamínu C pre každodennú výživu. Vitamín C nepôsobí len na zvýšenie absorpcie železa pre lepší krvný obeh, ale funguje aj ako zlepšovač imunitného systému. Vitamín C je navyše nevyhnutný pre rast a vývoj všetkých telesných tkanív a je kľúčovým antioxidantom pri odstraňovaní toxínov zo systému. Brusnice taktiež obsahujú enzým známy ako nedialyzovateľný materiál, čo pomáha udržať vírusy oddelené od zdravých buniek.
- Udržujú zdravé srdce
Problémy so srdcom sú bežné najmä kvôli nedostatku pohybu a iným nezdravým každodenným praktikám. Avšak, brusnice obsahujú rôzne silné minerály a enzýmy. Vďaka svojmu vysokému obsahu draslíka toto sušené ovocie pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Funguje tiež pri podpore činnosti srdcového svalu, znižuje množstvo zlého LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. Sušené brusnice sú výborné pri prevencii infarktu a mozgovej príhody, čím prispievajú k dlhšiemu, kvalitnejšiemu a zdravšiemu životu.
- Liečia zápchu
Sušené brusnice obsahujú cennú diétnu vlákninu, ktoré zaisťujú správny pohyb čriev po požití ťažších jedál. To je nevyhnutné pre reguláciu funkcie obličiek a odfiltrovanie všetkých toxických odpadových produktov pri trávení potravy a asimilácii požadovaných živín. Účinne tiež zmierňuje črevné stavy, ako je zápcha a ďalšie poruchy trávenia.
- Pomáhajú liečiť anémiu
Vitamín C plní v ľudskom tele jednu veľmi životne dôležitú funkciu, ktorou je vstrebávanie železa z prijatých potravín. Nedostatok množstva železa vedie k stavu známemu ako anémia, pri ktorom je v tele nedostatok červených krviniek potrebných pre transport živín a kyslíka do všetkých buniek a tkanív. Konzumácia týchto sušených plodov zaručí dostatočný príjem železa a podporí syntézu červených krviniek a prechod krvi.
- Posilňujú kosti
Vápnik prítomný v sušených brusniciach pomáha udržiavať optimálnu hustotu kostí pre každodenné funkcie a flexibilný, neobmedzovaný pohyb. Veľmi vysoký obsah draslíka v sušených brusniciach dopĺňa zdravie kostí tým, že zvyšuje príjem minerálov bunkami a tkanivami v tele.
- Priaznivo pôsobia aj na pleť či vlasy
Sušené brusnice obsahujú niekoľko esenciálnych aminokyselín, ktoré pomáhajú budovať zdravé kožné bunky a tiež potláčajú akékoľvek začervenanie a opuch, ktoré sa zvyknú vyvíjať na koži vystavenej drsným podmienkam životného prostredia. Vysoký obsah flavonoidov poskytuje antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti poškodeniu voľnými radikálmi, zmierňujú akné, jazvy, tmavé škvrny a zmierňujú podráždenie pokožky.
Navyše, sušené brusnice obsahujú spermidín, ktorý pomáha spomaľovať proces starnutia. Karoténová trieda flavonoidných rastlinných antioxidantov hrá dôležitú úlohu pri znižovaní výskytu vrások, jemných liniek a prepadnutej pokožky. Konzumácia sušeného ovocia prispeje aj k zvýšeniu produkcie kolagénu, proteínu nevyhnutného na udržanie pružnosti a pevnosti textúry pokožky.
V neposlednom rade, brusnice sú bohaté na vitamín A a C, ktorý je nevyhnutný pre správny rast vlasov a ich zdravie. Majú aj antifungálne a antiseptické vlastnosti, ktoré bojujú proti lupinám. Tieto vlastnosti zabraňujú psoriáze.
AKO ICH VYUŽIŤ V KUCHYNI?
Existuje mnoho spôsobov, ako pridať zázračné sušené brusnice do stravy, a verte nám, nemusíte dlho čakať.
Môžete ich konzumovať surové ako snack počas dňa, na cestách, v škole, v práci, pri filme, na túre či prechádzke. Kreativite sa medze nekladú, a preto sa nebojte ich zakomponovať do šalátov, ovsených vločiek alebo rozmixovať na smoothie. Ak sú pre vás príliš kyslé, môžete ich nakrájať a premiešať s trochou trstinového cukru alebo agávového sirupu. Ich premenením na omáčku obohatíte aj slané jedlá či starú dobrú “sviečkovú”. Pripravené želé naneste na chrumkavý toast, sušienky, palacinky alebo lievance. A, samozrejme, pridajte ich do pečenia, čím vytvoríte napríklad brusnicové muffiny, ozvláštnite banánový chlieb alebo zopár “hodíte” do jesenného jablkového koláča. Spôsoby, ako jesť toto ovocie, sú vynikajúce!
ZÁVER
Brusnice patria medzi potraviny, ktoré obsahujú množstvo dôležitých živín. Pýšia sa vysokým obsahom antioxidantov, zabezpečujú normálny stav vlasov a nechtov, duševné a fyzické výkony, duševné zdravie, spánok, relaxáciu, normálna činnosť cievnej sústavy, prirodzenú obranyschopnosť či odolnosť, úľava pri menopauze a predmenštruačnom syndróme. Sú vhodné na priamu konzumáciu alebo ich môžete pridať do ovsených kaší, raňajkových zmesí, tiež majú široké využitie v kuchyni.
Zdroje:
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries
https://www.healthifyme.com/blog/9-health-benefits-of-dried-cranberries/
Comments
Leave your comment