Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

Červená ryža

Posted By: AnnaMária Bilasová In: Produkty Regálik zdravia On:

Prečo ju nazývame superpotravinou? 

Na celom svete sú tisíce odrôd ryže, medzi nimi aj tá červená, o ktorej bude dnes reč. Červená ryža je bežným favoritom najmä medzi pravidelnými “jedákmi” bielej ryže, ktorí hľadajú oveľa zdravšiu alternatívu. Koniec koncov, je jednou z najčistejších a najbohatších potravín na niektoré základné živiny, ktoré sú pre telo potrebné.

Červená ryža je charakteristická svojou jemne sladkou chuťou a výraznou hrdzavo-červenou farbou. Vďaka otrubám má veľa vlákniny a chuť je v porovnaní s lúpanou ryžou výrazne silnejšia, pričom chutí viac orechovo a sýtejšie. Túto odrodu najčastejšie nachádzame v tropických oblastiach Afriky, Južnej Afriky či Madagaskáru. 

Červená ryža je prirodzene bezlepková obilnina s vyšším obsahom tuku. Je ľahko stráviteľná nespôsobuje plynatosť, ktorá sa môže dostaviť po určitých druhoch jedál. Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov (až 95%) a ďalších cenných látok. Medzi ne patrí železo, sodík, draslík, sodík, mangán, vitamín B1 a B2 a tak ďalej. Vnútorná biela časť obsahuje prevažne sacharidy a bielkoviny. Červená ryža je teda oveľa lepším zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny. Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných kyselín.

AKO PÔSOBÍ NA NAŠE ZDRAVIE? 

Hlavnou živinou v červenej ryži je antokyanín, ktorý je zdraviu prospešnou zlúčeninou. Aj preto sa konzumuje buď čiastočne lúpaná alebo nelúpaná. Táto zlúčenina navyše prepožičiava ryži bohatú červenú farbu. Má tiež schopnosť znižovať krvný tlak, predchádzať cukrovke, zlepšovať videnie a redukovať rakovinové bunky. Okrem toho má červená ryža protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Podporuje rast vlasov, nechtov, kostí a funkčnosť obličiek, zlepšuje stav kože. Je vhodná pre diabetikov, zabraňuje riziku artrídy a osteoporózy. Pomáha udržovať zdravé ďasná a zuby. Rovnako napomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu. Červená ryža má dokonca schopnosť regulovať obsah vody v organizme. 

Nutričné hodnoty v 100 g:

Energetická hodnota 1563 kj / 368 kcal

Tuky 2,4 g

z toho nenasýtené mastné kyseliny 0,2 g

Sacharidy 80 g

z toho cukry 0,3 g

Vlákniny 3,4 g

Bielkoviny 6,7 g

Soli 0 g

  1. Obsahuje antioxidanty, ktoré pôsobia proti voľným radikálom

Tento druh ryže má vyšší obsah bielkovín a vlákniny ako odrody bielej ryže, ale tam, kde skutočne žiari, je jej obsah antioxidantov. Červená ryža je skvelým zdrojom železa alebo mangánu. Mangán, ktorý jednoducho slúži na produkciu energie pre telo, je životne dôležitým prvkom a je tiež antioxidantom, ktorý môže chrániť telo pred voľnými radikálmi. Červená ryža je navyše plná zinku, minerálu, ktorý pomáha urýchliť hojenie rán a zachovať efektívne fungovanie obranných mechanizmov tela. Rovnako ako železo alebo mangán je zinok navyše plný antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré následne môžu poškodiť tkanivá a bunky v tele.

  1. Výborná pre zdravie kostí

Ako vieme, červená ryža je vynikajúcim zdrojom horčíka, ktorý je ideálny pre zdravie kostí. Horčík je zásadnou živinou potrebnou na stavbu zdravých kostí a nedostatok horčíka môže mať v neskoršom veku za následok osteoporózu či nízku hustotu kostí. Je dokázané, že pravidelná konzumácia červenej ryže pomôže vyhnúť sa problémom s kĺbami alebo ich zmierniť.

  1. Pomáha pri trávení

Keďže je červená ryža skvelým zdrojom vlákniny, má niekoľko tráviacich funkcií. Vyplavuje toxíny z tela a uľahčuje pohyby v črevách

  1. Znižuje riziko obezity

Červená ryža pomáha znížiť chuť do jedla a môže spôsobiť, že sa budete cítiť sýtejšie o niečo dlhšie. Červená ryža navyše dodáva telu energiu a podporuje trávenie. Je takmer bez tuku a s najväčšou pravdepodobnosťou viete, že konzumácia zlých a nezdravých tukov zvyšuje riziko obezity. Ukázalo sa, že jedinci, ktorí denne jedia červenú ryžu, majú zníženú šancu na obezitu. V prípade, že sa pokúšate zhodiť niekoľko prebytočných kíl, konzumácia červenej ryže by mohla tento spôsob zjednodušiť a spríjemniť.

  1. Je bohatá na železo

Berte na vedomie, že železo je vo vašom tele veľmi dôležité, aby vôbec dobre fungovalo. Vaše telo potrebuje kyslík, inak sa budete cítiť slabí celý deň. Preto pre tých, ktorí trpia nedostatkom železa, je toto výborná správa! Okrem doplnkov, ktoré môžete užívať, môžete do svojej stravy pridať aj červenú ryžu, pretože je to skutočne bohatý zdroj železa. Dokonca už s ¼ šálky červenej ryže dokážete splniť 2% dennej potreby železa. Ešte dôležitejšie je, že železo tiež pomáha odvrátiť akúkoľvek infekciu, ktorá môže napadnúť vaše telo.

  1. Reguluje astmu 

Červená ryža ponúka tiež niekoľko výhod pre váš pľúca. Vďaka obsahu horčíka pomáha konzumácia červenej ryže regulovať astmu. Tiež zlepšuje cirkuláciu kyslíka v tele.

  1. Obsahuje vitamín B6

Zaujímavosťou je, že konzumáciou iba jednej porcie červenej ryže môžete splniť až 23% dennej dávky vitamínu B6, čo je množstvo potrebné na fungovanie orgánov. Tento konkrétny vitamín je potrebný na udržanie rovnováhy vo vývoji serotonínu, červených krviniek, ktoré pomáhajú vytvárať bunky DNA.

VYUŽITIE V KUCHYNI 

Asi najjednoduchší spôsob, ako zaradiť červenú ryžu do jedálnička, je ňou z času na čas nahradiť tú bielu. Použiť ju môžete ako ktorýkoľvek iný druh ryže alebo skvelo sa dopĺňa aj s jazmínovou ryžou. Výborne sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako príloha k teplým, studeným šalátom. Hodí sa k tučným rybám, mäsu, omáčkam i zeleninovým pokrmom.

Červená ryža funguje dobre s mnohými ďalšími potravinami, je tiež konzumovaná samostatne, môže byť zahrnutá do rizota, ktoré príjemne ozvláštni, a iných kombinovaných ryžových jedál ako je mexická červená ryža. Preto je červená ryža v súčasnosti považovaná za veľmi zdravý druh celozrnných výrobkov. 

Príprava:

Ryžu dôkladne prepláchnite a varte v 2,5 násobnom množstve vody približne 35 minút.

ZÁVER

Červená ryža je druh “neleštenej” ryže, ktorá má vyššie nutričné hodnoty v porovnaní s bielou ryžou. Doba varenia je porovnateľne dlhšia a má príjemnú orieškovú chuť. Je bohatá na vlákninu, vitamín B1 a B2, železo či vápnik. Vzhľadom na vyšší obsah živín a zdravotné výhody sa červená ryža dôrazne odporúča pre pacientov so srdcovými chorobami a diabetikov. To, čo denne prijímate, môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie a zdravie vašej rodiny. Konzumáciou červenej ryže môžete získať nespočetné množstvo zdravotných výhod. Tieto výhody by vás mali dostatočne presvedčiť, že urobiť túto zmena je v skutočnosti lepšou voľbou. 

Zdroje: 

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-rice

https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-red-rice/ 

https://pristineorganics.com/how-to-cook-red-rice-and-recipes/ 

Comments

Leave your comment

right Banner