Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

Kokosová múka

Posted By: AnnaMária Bilasová In: Produkty Regálik zdravia On:

Skvelý bezlepkový pomocník! 

Či už ste sa rozhodli obmedziť lepok z vašej stravy alebo sa len snažíte byť v kuchyni kreatívnejší, možno vás mierne (ak nie úplne) ohromí široká škála múk, ktoré sú v dnešnej dobe na trhu. Od ovsenej, mandľovej či pohánkovej múky existuje skutočne veľa možností.

Kokosová múka je jemná múka vyrobená zo sušeného kokosového mäsa. Keď sa z kokosového mäsa vytlačí kokosové mlieko, toto mäso sa potom suší pri nízkej teplote a melie na múku, ktorá je dnes široko používaná po celom svete. Kokosová múka, vyrobená zo sušeného, mletého kokosového mäsa, je teda prírodným vedľajším produktom výroby kokosového mlieka. Výsledný biely prášok vyzerá podobne ako múka vyrobená z obilia a textúra kokosovej múky je jemná a ľahká. Jej chuť je lahodne sladká, čo vám umožňuje pri pečení používať menej sladidiel. 

Kokosová múka je prirodzene bezlepková, čo z nej robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí buď netolerujú lepok, alebo hľadajú spôsoby, ako jeho príjem obmedziť. Vďaka vysokému obsahu bielkovín je tiež vhodná pre vegetariánov a vegánov. Niet divu, že kokosová múka patrí medzi takzvané superpotraviny.

ZDRAVOTNÉ BENEFITY 

Použitie kokosovej múky namiesto pšeničnej múky môže mať potenciálne zdravotné výhody. Kokosová múka má nižší glykemický index ako pšeničná múka. Má pomerne vyšší obsah tuku, bielkovín, vlákniny a relatívne nízky obsah sacharidov v porovnaní s inými múkami. Železo je hlavným minerálom prítomným v kokosovej múke, čo z nej robí opäť dobrú voľbu pre ľudí na vegánskej alebo vegetariánskej strave. Existuje skutočne množstvo dôvodov, prečo by ste kokosovú múku mali pridať do svojej stravy.

Nutričné hodnoty v 100 g:

Energetická hodnota 1362 kj / 324 kcal

Tuky 12 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 10,8 g

Sacharidy 15 g

z toho cukry 0 g

Vlákniny 40 g

Bielkoviny 19,1 g

Soli 0 g

  1. Obsahuje zdravé tuky 

Typ nasýteného tuku v kokosovej múke sa nazýva triglycerid so stredne dlhým reťazcom, ktorý môže poskytovať určité zdravotné výhody vrátane podpory zdravého cholesterolu, protizápalových účinkov a hrá úlohu pri kontrole hmotnosti. Vysoký podiel zdravých nasýtených mastných kyselín (MCT tukov) je pre ľudské telo kvalitným a rýchlo využiteľným zdrojom energie a pomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu. 

  1. Má nízky glykemický imdex 

Kokosová múka má nižší glykemický index (51), čo znamená, že spôsobuje menší nárast hladiny cukru v krvi ako pšeničná múka, ktorá má glykemický index 69. Je to preto, že kokosová múka má vysoký obsah tuku a vlákniny, ktoré pracujú na spomalení uvoľňovania cukru v krvnom obehu. Keďže nemá za následok náhle zvyšovanie inzulínu, je obľúbená aj medzi ľuďmi ktorí bojujú s cukrovkou. Štúdie tiež dokázali, že kokosová múka znižuje hladiny "zlého" LDL cholesterolu a krvných triglyceridov u ľudí so zvýšeným cholesterolom.

  1. Pomáha pri trávení 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny môže kokosová múka zlepšiť trávenie. Obsahuje podstatne viac vlákniny ako pšeničná múka, obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Väčšina vlákniny obsiahnutej v kokosovej múke je však nerozpustná, čo znamená, že pomáha jedlu ľahko sa pohybovať v čreve a dodáva stolici objem. Potraviny s prirodzene vysokým obsahom vlákniny podporujú dobré trávenie a rast zdravých baktérií v čreve. To pomáha podporovať pravidelné vyprázdňovanie a chrániť pred chorobami.

  1. Pomáha pri chudnutí

Kokosová múka môže pomôcť pri snahe o chudnutie, nakoľko, ako sme už spomenuli, obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT). Sú to tuky, ktoré sa v tele neukladajú tak, ako bežný tuk, pretože putujú priamo do pečene, kde sa podieľajú na výrobe energie. MCT tiež znižujú chuť do jedla. MCT tuky v kokosovej múke môžu teda pomôcť spáliť o niečo viac kalórií, nakoľko sa nemenia na tuk, ale na čistú energiu.

  1. Prirodzene bezlepková a hypoalergénna

Alergie a citlivosť na rôzne druhy výrobkov v dnešnej dobe výrazne prevláda, a to si často vyžaduje prísne obmedzenia. Je smutné, že mnohé z alternatív, ktoré sú k dispozícii pre ľudí so špecifickými alergiami alebo neznášanlivosťami, sú nezdravé, takže sú samy osebe celkom deštruktívne. No kokosová múka nie je klasická múka, ako si ju predstavujeme. Neobsahuje žiadne obilniny ani orechy, na ktoré sú dnes mnohí ľudia alergickí. Je vyrobená z čistého kokosu. No práve kokos sa často sa odporúča tým, ktorí majú alergiu na pšenicu, orechy, sóju či mlieko. Mnoho receptov obsahujúcich kokosovú múku je jednoduchých, chutných a predstavujú účinný spôsob, ako si vlastnoručne pripraviť jedlá bez alergénov, ktoré môžete so sebou priniesť kdekoľvek. 

AKO ZAKOMPONOVAŤ KOKOSOVÚ MÚKU DO SVOJHO OBĽÚBENÉHO JEDLA? 

Kokosovú múku možno využiť aj v sladkých, aj v slaných receptoch. Je nesladená, no ponúka jemnú chuť a vôňu kokosu a výborne sa spája s inými ingredienciami. 

Touto múkou je možné nahradiť klasickú pšeničnú, ale v správnom pomere. Najlepším spôsobom je zmiešať niekoľko druhov múky tak, aby kokosová múka predstavovala zhruba 15% celkového objemu

Kokosovú múku je možné použiť takmer v každom druhu pečiva, ale stojí za zmienku, že na dosiahnutie správnych pomerov môže byť potrebné určité experimentovanie. Kokosová múka je hustejšia ako pšeničná, a teda vo všeobecnosti absorbuje viac tekutiny ako ostatné múky. Na dosiahnutie najlepších výsledkov je možné kokosovú múku kombinovať s inými typmi múk, s vajíčkami alebo kypriacim práškom.

Kokosovú múku môžete použiť na prípravu akéhokoľvek dezertu či pečiva, na zahustenie polievok, omáčok alebo na obaľovanie pokrmov miesto strúhanky. Aj prípava zdravých burgrov, bezlepkového cesta na pizzu, wrapov či cuketových placiek bude o niečo viac príjemnejšia. 

Perfektnú chuť dosiahnete aj jej pridáním do jogurtov a smoothies. Dodá im veľmi príjemnú kokosovú chuť, vlákninu, zdravé tuky, bielkoviny a hustejšiu konzistenciu. Ani pri pečení sa medze nekladú, preto neváhajte vyskúšať obľúbené muffiny, čokoládové brownies či torta, domáce donuty, mug cake, banánový chlieb, cookies, cheesecake, wafle, lievance či palacinky. 

ZÁVER

Kokosová múka predstavuje zdravú, výživnú a bezlepkovú alternatívu k bežne používaným druhom múky. Vyrába sa z kokosovej dužiny ktorá sa po vysušení a vylisovaní najemno zomelie. Charakterizuje ju neutrálna chuť, púdrová konzistencia a jemná kokosová vôňa. Ponúka jedinečné vlastnosti a zdravotné výhody, vďaka ktorým je skutočne žiadaným kulinárskym nástrojom.

Zdroje: 

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-coconut-flour 

https://www.mindbodygreen.com/articles/coconut-flour-nutrition-benefits-and-exactly-how-to-use-it 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut-flour 

Comments

Leave your comment

right Banner