Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

Čierna ryža

Posted By: AnnaMária Bilasová In: Produkty Regálik zdravia On:

Vzácna, a preto "zakázaná"

Ryža je základnou potravinou v mnohých krajinách a poskytuje miliardám ľudí na celom svete relatívne lacný a výživný zdroj energie. Existuje mnoho odrôd tejto obľúbenej potraviny, ktoré sa však líšia farbou, chuťou a aj nutričnou hodnotou. Niektoré z nich sú bohaté na živiny a silné rastlinné zlúčeniny, ktoré prospievajú zdraviu, zatiaľ čo iné majú menej pôsobivý nutričný profil.

Čiernu ryžu môžete poznať pod jej exotickejším názvom “zakázaná ryža”. Čierna ryža alebo zakázaná ryža (čínska) je vzácna a veľmi stará odroda ryže, ktorá sa v Indii pestovala už celé stáročia. V dávnej Číne bola čierna ryža považovaná za takú vzácnu a výživnú, že si ju kráľovská rodina nechávala iba pre seba, pretože verila, že tajomne tmavé zrno im poskytne dlhší život. Našťastie, pre nás obyčajných ľudí čierna ryža už nie je vzácna ani zakázaná a dnes ju môžeme ľahko nájsť, a to napriek tomu, že v porovnaní s inými druhmi ryže je pestovaná v relatívne malých množstvách. Avšak, panovníci mali v jednej veci pravdu: čierna ryža je skutočne plná výživy!

Čierna ryža je skvelým zdrojom niekoľkých živín, najmä bielkovín, vlákniny a železa, minerálu, ktorý je nevyhnutný pre prenos kyslíka v celom tele. Je neobvyklá nie len svojim zafarbením ale aj pre svoju špecifickú jemne orieškovú chuť. Navyše, prirodzene neobsahuje lepok, takže jedinci s citlivosťou na lepok sa nemusia obávať nepríjemných gastrointestinálnych vedľajších účinkov, ako je nadúvanie a bolesť brucha. 

NUTRIČNÝ PROFIL A ZDRAVOTNÉ BENEFITY 

Nutričné hodnoty v 100 g:

Energetická hodnota 1529 kj / 360 kcal

Tuky 2,9 g

z toho nenasýtené mastné kyseliny 0 g

Sacharidy 76,1 g

z toho cukry 0 g

Vlákniny 4,9 g

Bielkoviny 7,5 g

Soli 0 g

V porovnaní s hnedou a bielou ryžou má čierna ryža viac bielkovín, vďaka čomu je lepšou voľbou, ak chcete budovať svalovú hmotu. Jedna porcia čiernej ryže tiež poskytne 6% dennej dávky železa, minerálu, ktorý potrebujeme na to, aby krv zásobovala naše bunky kyslíkom. Nedostatok železa môže viesť k anémii, bežnému problému u žien, malých detí aj starších dospelých. Navyše, ako už možno viete, väčšina z nás nemá dostatok vlákniny, a preto je dôležité pridať do našej stravy viac celozrnných produktov. Jedna porcia čiernej ryže poskytuje približne 4% z dennej potrebnej dávky vlákniny, kdežto sa odporúča, aby ženy prijali 25 gramov vlákniny denne a muži 38 gramov. 

  1. Bohatá na antioxidanty 

Výskum ukazuje, že čierna ryža má zo všetkých odrôd najvyššiu antioxidačnú aktivitu, čo z nej robí mimoriadne výživnú voľbu. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným nadbytkom molekúl nazývaných voľné radikály. Tie prispievajú k stavu známemu ako oxidačný stres. Oxidačný stres je spojený s progresiou chronických stavov ako sú srdcové choroby, niektoré druhy rakoviny či mentálny pokles. Čierna ryža je obzvlášť bohatá na antokyány, skupinu flavonoidných rastlinných pigmentov, ktoré majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Ukázalo sa, že antokyány majú tiež silné protirakovinové vlastnosti. Štúdie naznačujú, že vyššia konzumácia potravín bohatých na antokyány je spojená s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka. Navyše, antokyány získané z čiernej ryže, účinne potláčajú aj rast a šírenie buniek rakoviny prsníka. 

  1. Funguje ako prírodný detox

V tejto dobe nezdravého jedla a záchvatového prejedania sa prírodná detoxikácia pomáha vyhnúť sa viacerým chorobám. Čierna ryža je bohatým zdrojom fytonutrientov, ktorý je prírodným detoxikátorom a odstraňuje z tela voľné radikály spôsobujúce choroby.

  1. Zlepšuje zdravie srdca

Čierna ryža obsahuje viac vlákniny a menej tukov, čo je dôležitý pomer pre zdravie srdca. Vláknina pomáha odstraňovať prebytočný cholesterol a znižuje krvný tlak, zatiaľ čo nízka hladina tuku a cholesterolu zabraňuje rôznym srdcovým chorobám.

  1. Ponúka vyšší obsah bielkovín 

Čierna ryža obsahuje väčšie množstvo bielkovín oproti iným druhom, cca 8-9 g bielkovín na 100 g (v surovom stave), čo je oproti ostatným druhom ryže o 2-3 g viac.

  1. Zlepšuje zdravie očí 

Spolu s ochrannými antokyanmi obsahuje čierna ryža vysoké množstvo luteínu a zeaxantínu, dvoch karotenoidov, ktoré sú známe svojou úlohou pri podpore zdravia očí. Tieto antioxidanty pomáhajú chrániť očné bunky a znižujú účinky ultrafialového (UV) žiarenia. 

  1. Pomáha predchádzať cukrovke

Ako sme už spomenuli, čierna ryža je nelúpaná, čo predstavuje významný sklad vlákniny. Keďže sa vláknina trávi dlhšie, zaisťuje, že sa aj cukor vstrebáva dlhšie, čím sa udržuje normálna hladina cukru v krvi. Pomáha teda predchádzať zvýšeniu hladiny inzulínu a môže predchádzať cukrovke 2. typu. 

Čierna ryža má aj silné protizápalové účinky. Je najbohatšia na vlákninu a antioxidanty, má schopnosť zastaviť rozvoj srdcových ochorení, cukrovky, zvýšenia telesnej hmotnosti a dokonca aj rakoviny. Pomáha pri chudnutí, detoxikácii, zlepšuje trávenie a má protirakovinové účinky. Vďaka čiernej ryži sa uvoľňuje cukor v krvi pomalšie ako pri iných potravinách. Získate z nej tak viac energie a zasýti vás na dlhší čas. Pomáha zrýchliť metabolizmus a pomáha pri chudnutí. Zároveň chráni srdce, bráni upchávaniu ciev a zmierňuje bolesti pri kŕčových žilách. 

VYUŽITIE V KUCHYNI

Čiernu ryžu môžete použiť v akomkoľvek pokrme, v ktorom by ste použili kalsickú bielu ryžu, napríklad v rizote, šaláte, ryžovom nákype či čokoládovom ryžovom pudingu. Len si predstavte to spojenie so žiarivým čerstvým ovocím alebo zeleninou. Čierna ryža je teda vhodná na prípravu známej paelly alebo ako príloha k hlavným jedlám.

Neváhajte ju pripraviť aj deťom, obzvlášť v prípade ťažkostí so slabšou imunitou.

Príprava:

Pred varením ju aspoň hodinu vopred namočte do vody. Potom dôkladne prepláchnite a varte v dvojnásobnom množstve vody približne 35 minút. Čierna ryža sa totiž varí o niečo dlhšie ako ostatné druhy ryže, ale jej namočením vopred môžete ušetriť čas pri varení.

ZÁVER

Aj keď nie je taká bežná ako ostatné druhy ryže, čierna ryža má najvyššiu antioxidačnú aktivitu a obsahuje rozhodne viac bielkovín ako biela ryža. Jej konzumácia môže priniesť niekoľko zdravotných výhod a ochrániť organizmus pred rôznymi ochoreniami, vrátane ťažkostí so zrakom a srdcom. Taktiež dokáže ochraniť pred niektorými formami rakoviny. Avšak, čierna ryža je viac ako len výživná potravina. Jej sýta fialovo-čierna farba dokáže zmeniť aj to najzákladnejšie jedlo na vizuálne ohromujúci pokrm. Vďaka svojej jemnej, orieškovej chuti, žuvacej štruktúre a mnohým nutričným výhodám dnes čiernu ryžu nájdete v mnohých kuchyniach po celom svete. 

Zdroje: 

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-rice#healthy-varieties 

https://www.healthline.com/nutrition/black-rice-benefits 

https://www.eatingwell.com/article/7664348/the-health-benefits-of-black-rice/ 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-rice 

Comments

Leave your comment

right Banner